2019-10-23

12 Ekim Acil Yardım ve Afet Yöneticileri Günü ve 13 Ekim Uluslararası Afet Risk Azaltma Günü Etkinliği



12 Ekim Acil Yardım ve Afet Yöneticileri Günü ve 13 Ekim Uluslararası Afet Risk Azaltma günü etkinliğimiz 15.10.2019 tarihinde T.N.K.Ü Değirmenaltı Yerleşkesi’nde Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenmiştir.

Rektörlük Konferans Salonda gerçekleştirilen programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Vali Yardımcısı Murat EREN,Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin UZUNLAR, TESKİ Genel Müdürü Dr. İbrahim İÇÖZ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz ÇAKICI, Tekirdağ İl Afet ve Acil Durum Müdürü Recep EROL, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tülin YILDIZ, kurum ve kuruluşların temsilcileri, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Üniversitemiz Sağlık Yüksekokulu Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayşe Handan DÖKMECİ “Ülkemizde son 20 yılda acil yardım, afet yönetimi ve acil durumla ilgili mevzuatta ve eğitimde ciddi bir yapılandırmaya gidilmiştir. Bu çalışmaların başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi ise çok aktörlü disiplinler arası bir çaba ile mümkündür.” sözlerine yer vererek toplantının gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.

Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tülin YILDIZ, gerçekleştirdiği açılış konuşmasında “Afetlerle ilgili geleceğe dair endişelerimizi hep yaşıyoruz, yaşamaya da devam edeceğiz. Özellikle de bu günlerde yaşadığımız depremler de bizi afetlere karşı hep uyanık olmaya ve belki de daha fazla düşünmeye sevk etmektedir. Günümüzde tüm kurumlarımız afetlere karşı toplumsal ve sistemsel olarak direnci arttırmak için toplumsal farkındalığın oluşturulmasına çok disiplinli bir yaklaşım içerisinde büyük çaba sarf etmektedir. Bu etkinliğimizin de bir farkındalık yaratmasını umuyor verimli olmasını diliyorum.” dedi.

Tekirdağ Vali Yardımcısı Murat EREN de konuşmasında “Afet deyince insan hayatını etkileyen toplu yıkımlara yol açan doğa olaylarını hatırlıyoruz. Ülkemizde afet deyince de hepimizin aklına depremler geliyor. Doğa olayları kadar önemli olan şey bu doğa olaylarına hazırlık. Bu etkinliklerin amacı doğa olaylarında yaşanabilecek can kayıplarını en aza indirmek. Bu bağlamada 26 Eylül’de son yaşadığımız deprem bize kendini hatırlattı ve bu olaylara hazır olmamız gerektiğini söyledi. Son aylarda biz de ilimizde diğer kurumlarımızla birlikte afet hazırlık çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Farkındalık yaratmak amacıyla bu toplantıyı gerçekleştiren Üniversitemize çok teşekkür ediyorum.” cümlelerine yer verdi.

Rektör ŞAHİN, “Acil Yardım ve Afet Yöneticileri Günü ile Uluslararası Afet Azaltma Günü etkinliğimize hepiniz hoş geldiniz. Afet yönetimi çok güncel bir konu malasef her geçen gün de bize kendini hatırlatan bir konu. Keşke hiç olmasa ama tabiatın bir gerçeği. Dolayısıyla da biz bu risklerimizi en aza nasıl indirebileceğimiz konusu üzerinde hazırlık yapmak durumundayız. Nükleer Çağdayız. Yüksekokulumuz ve hocalarımız vasıtasıyla lisansüstü “Kimyasal Biyolojik Radyoaktif Nükleer (KBRN) ve Toksikolojik Afetler” tez programı açılması için dosyamızı hazırlayarak YÖK’e sunduk.  Onaylanması halinde Tekirdağ İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü işbirliği ile birlikte hayata geçireceğiz. Dolayısıyla Nükleer Çağda sadece deprem, sel, fırtına değil bu toksikoloji konusunda da radyasyon vs. alanlarında da   hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bunun bilincinde olan bir üniversite olmanın gururunu yaşıyorum.” diyerek programın başarılı geçmesini diledi.

Panelde Üniversitemiz Sağlık Yüksekokulu Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. A. Handan DÖKMECİ “Afetlere Dirençli Toplumlarda Risk Azaltma Stratejileri” konulu sunum gerçekleştirirken, Tekirdağ İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden Mehmet COŞKUN Tekirdağ ili Entegre Afet Risk Yönetimi konulu sunum,Tekirdag Büyükşehir Belediyesinden Gözde TAŞSETEN Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin Afetlere Hazırlık çalışmaları konulu sunum, Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesinden Kenan TAŞKIN Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesinin Afetlere Hazırlık çalışmaları konulu sunum, Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğünden Dr. Ali KAFALI Tekirdağ’da Afetlerde Sağlık Hizmetlerinin sürdürülmesi konulu sunum, Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğünden Özgür GÜNAY Tekirdağ İlinde İlk ve Orta Öğretimde Afetlere Hazırlık çalışmaları konulu sunum gerçekleştirmişlerdir.

Deprem simülasyon tırında düzenlenen uygulamalı eğitimde öğrenciler, simülasyon tırında 8 şiddetine kadar büyüklüğünde depremi bire bir yaşarken, Üniversitemiz öğrencilerinin kurduğu NKU Afet Topluluğu tarafından katılımcılara afet öncesi hazırlıklar ile ilgili bilgi verildi.