2015-12-18

Otizmin Farkındayız Onların Yanındayız



18 Aralık Cuma günü otizm farkındalığına dikkat çekmek ve otizmli çocukların yanında olmak için Tekirdağ Hürriyet Özel Eğitim Merkezi'ndeydik. Dikkatli davranmak için sınıflara tek tek girerek 2-3 çocuğu gözlemleyerek, öğretmenlerinden bilgi aldık.
 
Otizmin seviyeleri olduğundan buna uygun eğitim verilmektedir. Okulda yaşlarına göre sınıf düzeylerine yerleştirilseler de kendi içlerinde algılama yeteneklerine göre farklılık göstermektedirler. Bazıları elimizi tutup “hoş geldin” derken, bazıları varlığımızı fark etmedi. Karşıdakiyle iletişime geçebilmelerine önem veriliyor. Herhangi bir nesneye vurup ses çıkararak, kendilerine vurarak ya da bağırarak hoşlarına gitmeyen şeyleri ifade edebiliyorlar. Kendilerine zarar vermemeleri ve kontrollü olmaları için onlarla net ifadelerle konuşuluyor.
 
Otizmli çocukların eğitimine gelişimleri açısından önem veriliyor. Beyin gelişimi 1-1,5 yaşında dursa da erken teşhis ve tedavi ileriki yaşamlarını iyileştiriyor. Bilinçli ailelerin, okulda öğrenilenleri evde tekrar edilmesi ve bu çocuklara özel bir ilgi gösterilmesi gerekiyor.
 
Bu etkinlik otizmi tanımak, halkın otizme karşı farkındalığını arttırmak için gerçekleştirilmiştir.