2023-11-03

Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Atatürk Gravürü Basıldı



 

Cumhuriyet’in Yüzüncü Yılı kutlamaları kapsamında Cumhuriyet tarihinin en büyük Atatürk gravürünün baskısı izleyiciler önünde alındı. Resim Bölümü Arş. Gör. Enis Malik DURAN’ın hazırladığı proje, Baskıresim Topluluğu öğrencileriyle birlikte gravür atölyesinde yaklaşık 3 aylık bir emek sonucu gerçekleştirildi. Harf İnkılabının yıl dönümü haftasında Fen Edebiyat Fakültesi salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Hocamız Sayın Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Murat TAŞAN, Dekanımız Prof. Dr. Murat ÖZYAVUZ, Trakya Üniversitesi GSF Dekanı Prof. Melihat TÜZÜN, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Sezen ARAT, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sezai ÖZTAŞ, Bölüm Başkanımız Doç. Dalila ÖZBAY, Muratlı MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bahar SÖZÜBEK, Fakülte Sekreterimiz Ayşe URUTÜRK, üniversitemiz öğretim elemanları ve değerli öğrencilerimiz katıldı.

Atatürk ve yol arkadaşlarına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konsept sahibi Arş. Gör. Enis Malik DURAN’ın konuşmasıyla etkinlik başladı. DURAN konuşmasında, gerçekleştirdikleri çalışmanın 200x150 cm boyutlarıyla Cumhuriyet tarihinin en büyük Atatürk gravürü olma niteliği taşıdığını belirtti. Bu çalışmayı gerçekleştirirken Tekirdağ şehriyle bütünleşecek bir anı resmetmeyi düşündüklerini ifade etti. Konuşmasının devamında, çalışmanın Atatürk’ün 23 Ağustos 1928 yılında dil ve kültür tarihimizin en önemli inkılaplarından olan Harf İnkılabı’nı halka tanıtmak için ilk uygulama alanı olarak Tekirdağ şehrini seçmesinden ilham aldığını, Tekirdağ ve Cumhuriyet’in 100. Yılı için anlamlı ve güzel bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti.

Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Murat ÖZYAVUZ, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mümin ŞAHİN’e Arş. Gör. Enis Malik DURAN tarafından gerçekleştirilen “Ata” isimli resmi takdim etti. Takdimin devamında Rektör Hocamız konuşmaya davet edildi. Sayın Prof. Dr. Mümin ŞAHİN konuşmasında, bu anlamlı etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti. Üniversitemizin yüzüncü yıl etkinliklerinin devam edeceğini belirtti.

Konuşma sonrasında Ayşe ULUÇAY DURAN tarafından kurgulanan video klip izleyicilere sunuldu. Videoda gravür çalışmasının tüm aşamaları yer alırken izleyicilerin üç ay süre boyunca yapılan çalışmalara şahit olmaları sağlandı.

Etkinliğin devamında izleyicilerin meraklı bakışları arasında gravür baskısı alındı. Kağıt yukarıya doğru kaldırıldıkça izleyicilerin de coşkusu arttı ve baskı tamamlandığında DURAN ve Baskıresim Topluluğu öğrencileri ayakta alkışlandı. İzleyiciler büyük boyutlarıyla dikkat çeken çalışmanın ahşap plakasını ve baskısını yakından inceleyerek fotoğraf çektirdiler. Arş. Gör. Enis Malik DURAN bugünün anısına ve Cumhuriyet’in 100. Yılına ithafen 100 adet a4 boyutunda gravür bastıklarını ve izleyenlere hediye edileceğini anons etti. İzleyicilere hediyeleri dağıtıldı.

Bu anlamlı etkinliğin gerçekleşmesinde destek olan Üniversitemize, Fakültemize, Resim Bölümüne ve Baskıresim Topluluğu’na teşekkür ediyoruz.

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!